PORADŇA

Budeme odpovedať na vaše otázky týkajúce sa vášho zdravia. Vysvetlíme vám správu vášho lekára.

Posledné zodpovedané otázky v poradni

    František
    Dobrý den p. profesor rád by som sa poradil s Vami o ďalších možnostiach liečby karcinomu prostaty. Zistili mi ho v roku 2015, Bol som aj na PET vysetreni a MR. Vysledok bol:Mikroacinárny karcinóm gr.1 pravého aj ľavého laloka Gleason score 3+3(6). Odmietol som radikalne riesenia a najskor som sa liecil len prirodnými prostriedkami. Neskor som dostal Eligard, ktorým som sa dostal do Remisie k 01/2019. PSA0,8, Testo 0,8. Avsak v kratkom case Eligard prestal ucinkovať a testo mi vyskocilo na 26 a zacalo stupat aj PSA. Zmenil sa mi Eligard na Firmagon. Vsetky vysledky klesli, ale pri kastracnej hladine Testo sa stale drzia hodnoty PSA medzi 7 a sucasných 12 . Vysledok posledneho PET a MR vysetrenia zo zaciatku roka 2020 su:restaging PET/CT v OUSA BA po 6M + MRI dolné brucho + MP Sagax DS po 12M Lokoregionálne pokročilý adenokarcinóm prostaty Gleason 7(4+3) Susp. regionálna obturatórna LAP Susp. MTS OSS do ilických kostí. Medzitým som v 07/2020 podstupil operaciu :TUR prostaty a extrakcia veľkého množstva prostaolitov, urolitov z mechúra. Dakujem vopred za Váš odborný názor a porpr. navrh možného ďalšieho postupu.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, pravdepodobne odpovedám oneskorene a neviem aký je terajší aktuálny stav. Podľa uvedených údajov ide o lokálne pokročilé ochorenie so zatiaľ jednoznačne nepotvrdenými metastázami do panvových kostí. Okrem liečby firmagonom by som doplnil liečbu o rádioterapiu prostaty a panvových lymf. uzlín
    Jaroslav
    Dobrý deň pán profesor .Chcel by som Vás požiadať o Váš názor na moju liečbu rakoviny prostaty. Mám 69 rokov a 26.9. 2013 som podstúpil radikálnu prostatektómiu Da Vinci v BB pT3b pN0 pMX PSA inic. 17ng/ml ,hist.adenoca gr.II,GS 7 (3+4)naliehanie na okraj resekatu, extrakapsulárne šírenie,LU negat. RAT marec 2014 (ožar.okrajov). PSA: 10/15 0,09...7/16 0,08...7/17 0,13...8/18 0,23...9/19 0,4...9/20 0,63. V roku 2017 PET/CT (cholin) neg. V roku 2018 PET/CT (gálium) neg. 9/2019 PET/CT(gálium) neg. Chcel by som sa opýtať ,že kedy a či treba začať hormonálnu liečbu ,alebo čakať až sa niečo nájde pri PET/CT. Môj urológ to necháva na mne aby som s sám rozhodol že či a kedy s hormonálnou liečbou začať. Veľmi pekne Vám ďakujem za pomoc a Váš názor . Jaroslav
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, ide o veľmi pomalý nárast hodnôt PSA, ste po radikálnej prostatektómii s nepriaznivými parametrami a po rádioterapii miesta po prostatektómii, ktorá asi nebola kombinovaná s hormonálnou liečbou - aspoň to neuvádzate. Rozhodnutie o hormonálnej liečbe nie je v tomto prípade jednoduché aj vzhľadom na nejednoznačné údaje v literatúre. Odporučil by som ešte počkať, opäť urobiť Ga68 PSMA PET/CT pri trochu vyšej hodnote, kedy je pravdepodobnosť identifikovania extraprostatického šírenia vyššia a začať hormonálnu liečbu, najskôr intermitentnú.
    Jan
    Dobrý deň, vážený pán profesor chcel by som poprosiť o Váš názor, aké vyšetrenie, resp. postup by ste odporúčali: MRI PIRADS IV, 3 x BP negativna, 28 vpichov , cielene 2 x po 8 vzoriek, PSA kolíše od 10-15. Je indikované absolvovať dalsiu biopsiu? Ďakujem za Váš odborný názor
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, mali ste 3 krát biopsiu prostaty s negatívnym nálezom pri PIRADS IV a PSA 10 - 15ng/ml. Cielená biopsia bola urobená 2 krát, neuvádzate, či to bola kognitívna alebo fúzna. Medzi nimi v záchytnosti, aj keď nie veľký, ale rozdiel je. Vo Vašom prípade by som odporučil sledovanie zmien hodnoty PSA, či je hodnota stabilizovaná v uvedenom rozsahu alebo či hodnota permanentne sa významne zvyšuje. Ak je hodnota stabilizovaná po roku by som opakoval MR vyšetrenie prostaty a na základe nových nálezov MR a PSA by som sa rozhodoval o ďalšom postupe. Nepoznám Váš vek, treba všetko starostlivo zvážiť, PIRADS IV neznamená , že karcinóm musí byť prítomný, ani vyššia hodnota PSA nemusí byť znakom karcinómu, dôležitá je tiež veľkosť prostaty. S pozdravom J. Kliment
    Juraj Sýkora
    Vážený pán profesor, písal som Vám a požadoval o konzultáciu môjho zdravotného stavu, ale k dnešnému dňu som nedostal odpoveď, tak sa Vás úctivo pýtam, či ešte odpovedáte na požadované otázky. Ďakujem za pomoc a Váš názor. S úctou Juraj
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, ospravedlňujem sa, ale boli technické problémy, ktoré neumožnili odpovedať. Teraz je všetko vyriešené a rád poskytnem konzultácie. S pozdravom J. Kliment
    Palkovi? Jozef
    V roku oktober 2108 som postupil laparoskopicku prostekamiu prostaty odvtedy mam unik moču.použivam mužsku absorčnu vložku.Poperacii som rok ešte hotnomlnu liečbu.Teraz po kontrole som mal PSA 0.07.Chcem vedie ako sa zbavitť uniku moču.Inak sa citim dobre.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, únik moču je jednou z možných komplikácií po radikálnej prostatektómii. Obvykle únik moču po operácii ustupuje v priebehu 3-6 mesiacov. Vždy v tomto období pomáha cvičenie a posilňovanie svalstva panvové dna. Neviem presne z údajov, ktoré ste poskytli o aký stupeň inkontinencie ide, pri ťažkých formách je potom indikovaná aj operačná liečba. Treba sa poradiť ohľadom ďalšieho postupu na pracovisku, kde Vám radikálnu prostatektómiu urobili, iste Vám odporučia najvhodnejší spôsob liečby. J. Kliment
    Miroslava
    Dobry vecer. Manzel podstupuje 8 mesiacov liecbu brachyterapiou. Na zaciatku liecby mal psa 10,5 gleasonovo skore 6. Pri prvej kontrole mal psa 1,21 pri druhej 0,9 a teraz mu stuplo na 1,25. Co to znamena . Mame sa zacat obavat? Dakujem pekne za odpoved.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, brachyterapia je pri uvedených hodnotách dobrá indikácia a mala by byť účinná. Jedno zvýšenie hodnoty PSA môže byť náhodné, treba opakovať vyšetrenie PSA v stanovených termínoch a až ďalšie vyšetrenia potvrdia skutočný stav liečby.J. Kliment
    Pavol
    Vážený pán profesor. Dovoľujem si Vás požiadať o konzultáciu môjho zdravotného stavu a odporúčanie ďalšieho postupu liečby, operácie, príp. druhu operácie. Mám 59 rokov a som pacient so stúpajúcimi hodnotami PSA: 11,3 9,16 ng/mL, biopsia prostaty – histolog verifikovany CaP: pravý lalok GS 3, ľavý lalok GS 4 /3+4/. Prostata hypertrofická, dosahuje veľkosti 57x43, 5x49 mm /kalkulovaný objem 62 ml/. mpMR vyšetrenie realizovane 6 týždňov po biopsii, v oboch lalokoch prostaty prítomné difúzne zakrvácanie v periférnej zóne /najmä v úrovni strednej časti a bázy/. Vyšetrenie T1, T2 signal je ovplyvnene signalom z metabolitov Hg a hodnotenie lezii podľa PI RADS nie je možné. Tranzientna zóna: multifokálna uzlovitá prestavba – v ľavom laloku prostaty v strednej úrovni zkazy areál neostro ohraničený fokus dosahujúci 10,5 mm, bez korelatu v DWI/ ADC, typ TIC 2 typ krivky – lezia PI RADS 3. V tranzientnej zóne bez detekcie ložiska s typickými známkami pre klinicky signifikantný CaP. Bez signifikantných MR známok invazie procesu extraprostaticky. Ďakujem za pomoc a Váš názor S úctou Pavol.
    Odpovedá lekár
    Dobrý deň, ospravedlňujem sa za neskorú odpoveď, dôvodom boli technické problémy. Podľa údajov, ktoré ste poskytli najvhodnejším riešením ochorenia je operácia prostaty, ak je Váš celkový zdravotný stav v poriadku. Druh operácie je na Vašom rozhodnutí. S pozdravom, J. Kliment
    Monika
    Dobrý deň. Chcem sa spýtať. Môj otec mal pred 7 rokmi rakovinu prostaty PSA 100. Do mája 2019 0.21.V máji už 2.26 A dnes volal na výsledky a PSA ma 5.26.Chcem sa spýtať čo to znamená a aký je ďalší postup. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Monika
    Odpovedá lekár
    Dobrý deň, ide o progresiu ochorenia na hormonálnej liečbe, ktorá začína zlyhávať.Neviem, či Váš otec mal mal v čase diagnózy metastázy a ani ďalšie údaje o ochorení. Stav vyžaduje komplexné prešetrenie - scintigrafia skeletu, CT - podľa výsledkov sa rozhodne o ďalšom postupe v liečbe
    tono
    Dobrý deň. Na základe výsledkov, hodnoty psa mám absolvovať biopsie, rád by som podstúpil cielenú biopsiu a mám informáciu že v v Martine by sa malo s touto metódou začínať, máte prosím omylom vedomosť, resp. Kde na Slovensku sa táto metóda sa absolvovať, dakujem, s uctou tono
    Odpovedá lekár
    Tzv cielenú., fúznu biopsiu prostaty v Martine používame. Je možné sa na tento výkon objednať.
    Radovan
    Dobrý deň, pán profesor. Chcem Vás veľmi pekne poprosiť o Váš názor na zvolený postup \"sledovať a Čakať\". Jedná sa o pána nar. 1943., ktorý mal pre zvýšené PSA 11/2019 biopsiu prostaty s nálezom Acinárny adenokarcinóm, Gleason skóre: 3+3=6, Angioinvázia a perineurálna propagácia neprítomná. Zo 14 vzoriek bol adenoCa zachytený v jednej okrajovo a asi 10% z danej vzorky. Scintigrafia skeletu bola negatívna. Dynamika PSA bola 3,54 (5/19)...5,91 (9/19) a naposledy 5,27 (12/2019) ; V pláne je kontrola PSA o 3 mesiace. Samotný pán je pomerne vyrovnaný s postupom, že bude toho času iba sledovaný, ale samozrejme, kedže sa jedná o rakovinu, zo strany príbuzných sú aj na ňho tlaky, že prečo \"s ním nič nerobia\" a že sused mal operáciu so zavedením riadioaktívnych zrniečok...atd. Preto by som Vás chcel veľmi pekne poprosiť o Váš názor na zvolený postup pacienta zatiaľ sledovať a zároveň, pokiaľ by pri takomto náleze chcel pán podstúpiť brachyterapiu, či je to vôbec podľa vás pri jeho aktuálnych nálezoch a v jeho veku indikované a vhodné podanie brachyterapie. Pan ma t.č. v liečbe Finanorm. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
    Odpovedá lekár
    Pri karcinóme prostaty s Gleasonovým skóre 6, pozitivitou v jednej vzorke zo 14 a s 10% rozsahom v pozitívnej vzorke, s PSA pod hodnotou 10ng/ml je aktívne sledovanie indikované a aj u spomenutého pána vo veku 77 rokov vhodné. Treba dodržiavať pravidelné sledovanie v pol ročných intervaloch a sledovať dynamiku zmien PSA. Prípadná liečba by bola potrebná iba pri progresii ochorenia potvrdenej opakovanou biopsiou prostaty. Brachyterapiu nepokladám pri tomto náleze za potrebnú. Ospravedlňujem sa za oneskorenú odpoveď pre technické príčiny.
    Pavol
    Vážený pán profesor, chcem Vás úctivo požiadať o radu. Stojím pred rozhodnutím, ktorú formu liečby si vybrať. V Žiline mi odporúčajú vybrať buď RAPE alebo aktinácia. Zaujíma ma Váš odborný názor, prípadne iné možnosti, odporúčanie miesta. Vopred ďakujem. Diagnóza: C61, M81403 – adenokarcinóm, TNM: pT1c pNX pMX / G1 stav po transuretrálnej prostatektómii, ložisko v periférnej zóne pravého laloka prostaty v strednej tretine rozmerov cca 11x6 mm – PI RADS 4. Kapsula prostaty ostrá, hladká, bez známok infiltrátu periprostaticky. Malá panva bez lymfadenopatie. Močový mechúr a rektosigma bez patomorf. zmien, známky MTS procesu v zobrazených kostených štruktúrach neboli pozorované. Výsledky biopsie (18.11.2019): V punktátoch prav. laloka (č. 11, 12, 13, 14) nachádzame parciálnu nádorovú infiltráciu acinárnym adenokarcinómom (cca 10-40%), Gleas.sk 3+3. Bez zachytenia perineurálnej, resp. lymfovaskul. invázie imunohistochem vyš.: p63-,HMWCK-, CK7-, P504+. Gr. group1. Vývoj PSA: jún 2019: 4,97; júl 2019: 5,66; október 2019: 6,79;, november 2019: 8,20. Fakty: 71-ročný, v dobrej kondícii (denne 6 km chôdza), 186cm, 85 kg, stabilizovaná hypertenzia, diastáza priamych brušných svalov, drobná cysta v hepare 4-5mm, exkretorická porucha pankreasu, osteochondróza.
    Odpovedá lekár
    Ospravedlňujem sa za oneskorenú odpoveď , ktorá boal zapríčinená technickými problémami. Zrejme ste sa už medzi tým rozhodli. Osobne by som stav iba sledoval a ak by stav progredoval tak by som odporučil externú rádioterapiu.
    Majka
    Dobrý deň.Chcem sa spytat skrz otca.Diagnostikovali mu rakovinu prostaty.Poprosim vás vysvetlit z jeho spravy,v akom to je stave,a hlavne liecba aka by bola dobra.Zatial nema žiadne lieky,ani nic ine len kontrolu za tri mesiace.histologia:V rezoch z TURP,nachádzame dominujuci nález glandularnej hyperplazie,fokalne s atrofickymi žliazkami,ojedinele periglandul.s chronickým nešp.zápalom,miestami s primesou neutrofilov.V zachytenej uretral.č. s chronickým nešp.zápalom.V 4 fragmentoch nachádzame mikroúseky nadorovej inflitracie acinarnym adenokarcinomom Gleas.sk.3+3.Bez zachytenia perineuralnej,resp.lymfovaskul.invázie.Imunohistochem.vyš. p63-,HMWCK-,P504+,potvrdzuje dg.malig.C61 M-8140/3 61 pT1a pNX 6r.group1,Otec mal operaciu 27.10.2019 skrz prostatu.A z histologie prisla tato správa.Ďakujem za vašu skoru odpoveď.
    Odpovedá lekár
    Ospravedlňujem sa za oneskorenú odpoveď spôsobenú technickými príčinami. V prípade Vášho otca nie je indikovaná žiadna liečba, ochorenie je však potrebné kontrolovať v pravidelných polročných intervaloch - PSA.
    Peter
    november 2018 PSA5,7 biopsia negatívna. Máj 2019 PSA6,7 September magnetická rezon. zistena lézia pi rads 5 a pi rads 2 prostaty lézie sú len naprostate. Následne fuzna biopsia 3 vzorky pozitívne ca pros .Gleason sk.3+3 Objednaný na op rape v BB máj 2020, Nie je to neskoro bojím sa rozšírenia nádora. Vek 57 rokov . Ďakujem za odpoveď.
    Odpovedá lekár
    Určite to nie je neskoro.
    MUDr. Adriana Ku?ková
    Dobrý večer, u môjho otca /69 rokov/ bol zistený biopsiou adenoCa prostaty - bola pozitívna 1 vzorka z celkového počtu 11vzoriek odobratých pri biopsii, Glasgow score menej ako 6.Otec pred 5 - ti mi rokmi absolvoval TUR pre BPH. Tc je asymptomaticky, jeho PSA sa posledne 2 roky pohybuje okolo 8.1, pomer PSA /TPSA je 17. Nevieme sa rozhodnúť, aká liečba by bola lepšia. stačí len aktívne sledovanie ev je lepšia radikálna proststectomia? Budete taký dobrý a poradíte nám? Vopred ďakujem. S úctou Dr. Kuľková
    Odpovedá lekár
    Vážená pani doktorka, ospravedlňujem sa za oneskorenú odpoveď spôsobenú technickými príčinami. Iste ste sa už medzi tým rozhodli o liečbe. Osobne by som stav v tomto veku pri náleze, ktorí ste uviedli iba sledoval, iba sledoval. Liečbu by som indikoval iba pri progresii ochorenia a to liečbu externou rádioterapiou. Sledovanie spočíva v polročných kontrolách PSA a podľa dynamiky zmien hodnôt sa určí ďalší postup, teda prípadná rebiopsia
    Jozef
    Dobrý deň pán profesor. Chcem sa spýtať, či mi môžete pomôcť. Pred tromi mesiacmi som absolvoval biopsiu prostaty, kde sa nepotvrdili zvýšené hodnoty PSA. Užívam druhý mesiac antibiotiká Suprax, ale pociťujem problém, ktorý mi nedá dobré spať. Chodím častejšie na malú potreby v priebehu nocí 3 - 4 krát, ale nedokážem sa úplne vyprázdniť, močim prerušované. A tu začína môj problém, mám chronickú prostatitsi v ATB liečbe. A najväčší problém je po biopsiu v poruche sexuálnej funkcie, kde nedokážem mať s manželkou pomer. Mám 64 rokov a netuším, čo má čaká. Ďakujem za pomoc. S úctou Jozef
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, aby som Vám mohol zodpovedne sa vyjadriť k Vašim otázkam, potrebujem doplňujúce údaje o ochorení, napr. hodnoty PSA z posledných 1-2 rokov, veľkosť prostaty, palpačný nález na prostate, doterajšia liečba ťažkostí, kompletný histologický výsledok z biopsie prostaty. Ak budem mať tieto požadované výsledky, dám Vám moje vyjadrenie.
    Peter
    Dobrý večer p.prof., v 02/2017 som podstúpil radikálnu prostatektómiu pri PSA 8,9 bez nálezu na scintigrafii. Počas rekonvalescenie najprv problémy s močením, autokatetrizácia, neskôr robená 2x uretrotómia. Následne inkontinencia 2 2 plienky/ deň. Práve som podstúpil zavedenie slučkovej Argus pásky pri hodnote PSA 0,07. Mám 53r. Aká je prognóza. Ďakujem za odpoveď.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, pre posúdenie prognózy je dôležité vedieť výsledok histologického vyšetrenia prostaty. Najmä ten je prognosticky významný, ak bolo Gleasonovo skóre 6 tak je prognóza výborná, ak bolo Gleasonovo skóre 7 prognóza vo väčšine prípadov je veľmi dobrá. Ak bolo Gleasonovo skóre 8-10 tak je prognóza horšia, môže dôjsť k recidíve ochorenia, ale nie je to absolútne pravidlo. Terajšia hodnota PSA o,07 je priaznivá. S pozdravom, J. Kliment
    Svorad
    Vážený pán profesor. Dovoľujem si Vás požiadat o konzultáciu môjho zdravotného stavu a doporučenie ďalšieho postupu. Absolvoval som urológ. vyšetrenie 5.12.2017 a následne 6.3.2018. Subjektivne bez obtiaži. Objektivne PSA 4.22(5.12.2017) aktuálne 4.71, moč sed.negat. Pred 3 rokmi PSA 2.48. Doporučená kontrola o 3 mesiace odber PSA a moč sed. Bol som poučený o možnosti biopsie prostaty - počkáme na dalšiu hodnotu a dynamiku PSA. DG: N 40 Hyperplazia prostaty. Mam 70 rokov a subjektívne nemám žiadne zdravotné problémy, absolvoval som preventívnu prehliadku - bez zjavných problémov. Prosím o doporučenie dalšieho postupu liečby. Nechcel by som niečo zanedbať. Ďakujem za odpoveď.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, myslím si, že sledovanie dynamiky zmien PSA je vo Vašom veku, pričom nemáte žiadne tažkosti správny postup, časom sa uvidí, či biopsia prostaty bude potrebná. Nič nezanedbáte. S pozdravom, J. Kliment
    Eva
    Dobrý deň pán profesor, môjmu svokrovi diagnostikovali rakovinu prostaty, ale už má aj metastázy v kostiach chemoterapia je pre neho nevyhovujúca pre slabé srdce a aj vek 81 rokov dozvedeli sme sa že liečba prostaty by mohla byť aj pomocou lieku xtandi _ enzalutamid kto môže liečbu odporučiť a predpísať lieky. Jeho onkológ ešte žiadnu liečbu ani nezačal. Prosím ako sa dá pomôcť? Kde a na koho sa máme obrátiť? Teraz je hospitalizovaný pre opuch nôh a mal aj vodu v pľúcach, no tento problém sa preliečil. Ďakujem za odpoveď s pozdravom E. V.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, neviem odkedy je Váš otec liečený na rakovinu prostaty. Ak má metastázy určite užíva hormonálnu liečbu a liečba spomínaným liekom začína vtedy, keď dovtedajšia hormonálna liečba stratila účinnosť. Užívanie Xtandi navrhuje ošetrujúci urológ prípadne onkológ. Zdôrazňujem, liečba Xtandi sa môže začať iba vtedy, ak hormonálna liečba stratila účinnosť. S pozdravom, J. Kliment
    Františka
    Dobrý večer, p.profesor. Moj otec 69 rokov mazo 14 punktatov na 8 novodiagnostikovaný parcialne subtotalne až totálně infiltrovany acinarny adenocarcinom prostaty, gleas skore 4+3, bez zachytenia perineuralnej resp, lymfovaskularnej invazie. Jeden lekar odporucil injekcie ozarovanie druhy odporucil operaciu. PSA ma v referencnych hodnotach. Ktory postup je podla Vas vhodnejsi? Dakujem s pozdravom F. B.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, nepoznám celkový zdravotný stav otca, ak je výborný, odporučil by som operačné odstránenie prostaty. S pozdravom, J. Kliment
    Blanka
    Dobrý deň pán profesor, obraciam sa na Vás s prosbou o odborné stanovisko resp. navrhované riešenie liečby môjho 64 ročného otca s diagnózou zhubný nádor prostaty bez známok lymfangicinvázie a bez perineurálneho šírenia. Uvádzam všetky výsledky, ktoré mám k dispozícii. Biopsia : 5x pravý lalok, 5xľavý lalok a 2x cielene na prste z pravého laloku laterálne. Gleason grade 1, Gleason skore 6 (3+3) pri PSA:5,139 následne indikované kontrolné PSA: 5,116. Po konzultácií s doc. Dubinským bolo doporučené aktívne sledovanie. Kontrola o 3 mesiace 02/2018. Aký je Váš názor na aktívne sledovanie alebo pristúpiť k chirurgickej liečbe? Za Váš názor Vám veľmi pekne ďakujem.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, súhlasím s odporúčaním doc. Dubinského. Ide o nádor nízkeho rizika, ktorý sa nemusí ďalej zhoršovať. Takýto prístup sa dnes vo svete odporúča a je plne zdôvodnený klinickými štúdiami. Do 1 roka od prvej biopsie je však potrebné opakovať biopsiu aby sa pôvodný nález potvrdil. S pozdravom, J. Kliment
    Júlia
    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, čo znamená táto diagnóza - bezbolestná hematúria makroskopická anémia. Môj starý otec niekedy močí krv a nebolí ho to, bol na vyšetreniach a nevieme čo to znamená. Má nejaký nádor? Ďakujem za odpísanie.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, bezbolestná hematúria znamená krvácanie pozorované v moči, pričom človek nemá žiadne ťažkosti. Takéto krvácanie býva pri nádoroch v močových cestách. Vyžaduje ihneď vyšetrenie na urológii. S pozdravom, J. Kliment

Vaša otázka lekárovi

V zmysle článku 6 ods. 1 písm. a) a v spojení s článkom 9 ods. 2 písm. a) nariadenia GDPR týmto udeľujem spoločnosti s ručením obmedzeným FERRING Slovakia s. r. o., zapísanej v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, oddiel Sro, vložka číslo 87073/B so sídlom na adrese Apollo, Prievozská 4D, Blok E, 821 09 Bratislava, Slovenská republika, IČO: 46 987 932 (ďalej len „spoločnosť FERRING“), súhlas so spracúvaním mojich osobných údajov v nasledovnom rozsahu: meno, e-mailová adresa a popis zdravotného stavu, a to na účel poskytnutia odpovede na mnou položenú otázku v rámci Poradne na webovej stránke www.rakovinaprostaty.sk.

Tento súhlas máte právo kedykoľvek odvolať, a to zaslaním oznámenia o jeho odvolaní spoločnosti FERRING na adresu jej sídla uvedenú vyššie alebo elektronickou poštou na adresu: SK0-Recepcia@ferring.com.

Ďalšie informácie ohľadom spracúvania Vašich osobných údajov sú dostupné na Zásady ochrany osobných údajov, alebo si ich môžete vyžiadať prostredníctvom elektronickej pošty na adrese SK0-Recepcia@ferring.com.

NA VAŠE OTÁZKY ZODPOVIE:

Prof. MUDr. Ján Kliment, Csc.


Prednosta Urologickej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice v Martine, člen viacerých medzinárodných urologických  spoločností. Za profesora urológie bol inaugurovaný v roku 1997. Vo svojom odbore sa zvlášť zameriava na urologickú onkológiu, predovšetkým na problematiku diagnostiky a chirurgickej a medikamentóznej liečby karcinómu prostaty.

 

Odpovedáme iba cez poradňu, zaslaním otázky súhlasíte s jej zverejnením.