PORADŇA

Budeme odpovedať na vaše otázky týkajúce sa vášho zdravia. Vysvetlíme vám správu vášho lekára.

Posledné zodpovedané otázky v poradni

    Peter
    Dobrý večer p.prof., v 02/2017 som podstúpil radikálnu prostatektómiu pri PSA 8,9 bez nálezu na scintigrafii. Počas rekonvalescenie najprv problémy s močením, autokatetrizácia, neskôr robená 2x uretrotómia. Následne inkontinencia 2 2 plienky/ deň. Práve som podstúpil zavedenie slučkovej Argus pásky pri hodnote PSA 0,07. Mám 53r. Aká je prognóza. Ďakujem za odpoveď.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, pre posúdenie prognózy je dôležité vedieť výsledok histologického vyšetrenia prostaty. Najmä ten je prognosticky významný, ak bolo Gleasonovo skóre 6 tak je prognóza výborná, ak bolo Gleasonovo skóre 7 prognóza vo väčšine prípadov je veľmi dobrá. Ak bolo Gleasonovo skóre 8-10 tak je prognóza horšia, môže dôjsť k recidíve ochorenia, ale nie je to absolútne pravidlo. Terajšia hodnota PSA o,07 je priaznivá. S pozdravom, J. Kliment
    Svorad
    Vážený pán profesor. Dovoľujem si Vás požiadat o konzultáciu môjho zdravotného stavu a doporučenie ďalšieho postupu. Absolvoval som urológ. vyšetrenie 5.12.2017 a následne 6.3.2018. Subjektivne bez obtiaži. Objektivne PSA 4.22(5.12.2017) aktuálne 4.71, moč sed.negat. Pred 3 rokmi PSA 2.48. Doporučená kontrola o 3 mesiace odber PSA a moč sed. Bol som poučený o možnosti biopsie prostaty - počkáme na dalšiu hodnotu a dynamiku PSA. DG: N 40 Hyperplazia prostaty. Mam 70 rokov a subjektívne nemám žiadne zdravotné problémy, absolvoval som preventívnu prehliadku - bez zjavných problémov. Prosím o doporučenie dalšieho postupu liečby. Nechcel by som niečo zanedbať. Ďakujem za odpoveď.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, myslím si, že sledovanie dynamiky zmien PSA je vo Vašom veku, pričom nemáte žiadne tažkosti správny postup, časom sa uvidí, či biopsia prostaty bude potrebná. Nič nezanedbáte. S pozdravom, J. Kliment
    Eva
    Dobrý deň pán profesor, môjmu svokrovi diagnostikovali rakovinu prostaty, ale už má aj metastázy v kostiach chemoterapia je pre neho nevyhovujúca pre slabé srdce a aj vek 81 rokov dozvedeli sme sa že liečba prostaty by mohla byť aj pomocou lieku xtandi _ enzalutamid kto môže liečbu odporučiť a predpísať lieky. Jeho onkológ ešte žiadnu liečbu ani nezačal. Prosím ako sa dá pomôcť? Kde a na koho sa máme obrátiť? Teraz je hospitalizovaný pre opuch nôh a mal aj vodu v pľúcach, no tento problém sa preliečil. Ďakujem za odpoveď s pozdravom E. V.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, neviem odkedy je Váš otec liečený na rakovinu prostaty. Ak má metastázy určite užíva hormonálnu liečbu a liečba spomínaným liekom začína vtedy, keď dovtedajšia hormonálna liečba stratila účinnosť. Užívanie Xtandi navrhuje ošetrujúci urológ prípadne onkológ. Zdôrazňujem, liečba Xtandi sa môže začať iba vtedy, ak hormonálna liečba stratila účinnosť. S pozdravom, J. Kliment
    Františka
    Dobrý večer, p.profesor. Moj otec 69 rokov mazo 14 punktatov na 8 novodiagnostikovaný parcialne subtotalne až totálně infiltrovany acinarny adenocarcinom prostaty, gleas skore 4+3, bez zachytenia perineuralnej resp, lymfovaskularnej invazie. Jeden lekar odporucil injekcie ozarovanie druhy odporucil operaciu. PSA ma v referencnych hodnotach. Ktory postup je podla Vas vhodnejsi? Dakujem s pozdravom F. B.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, nepoznám celkový zdravotný stav otca, ak je výborný, odporučil by som operačné odstránenie prostaty. S pozdravom, J. Kliment
    Blanka
    Dobrý deň pán profesor, obraciam sa na Vás s prosbou o odborné stanovisko resp. navrhované riešenie liečby môjho 64 ročného otca s diagnózou zhubný nádor prostaty bez známok lymfangicinvázie a bez perineurálneho šírenia. Uvádzam všetky výsledky, ktoré mám k dispozícii. Biopsia : 5x pravý lalok, 5xľavý lalok a 2x cielene na prste z pravého laloku laterálne. Gleason grade 1, Gleason skore 6 (3+3) pri PSA:5,139 následne indikované kontrolné PSA: 5,116. Po konzultácií s doc. Dubinským bolo doporučené aktívne sledovanie. Kontrola o 3 mesiace 02/2018. Aký je Váš názor na aktívne sledovanie alebo pristúpiť k chirurgickej liečbe? Za Váš názor Vám veľmi pekne ďakujem.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, súhlasím s odporúčaním doc. Dubinského. Ide o nádor nízkeho rizika, ktorý sa nemusí ďalej zhoršovať. Takýto prístup sa dnes vo svete odporúča a je plne zdôvodnený klinickými štúdiami. Do 1 roka od prvej biopsie je však potrebné opakovať biopsiu aby sa pôvodný nález potvrdil. S pozdravom, J. Kliment
    Júlia
    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, čo znamená táto diagnóza - bezbolestná hematúria makroskopická anémia. Môj starý otec niekedy močí krv a nebolí ho to, bol na vyšetreniach a nevieme čo to znamená. Má nejaký nádor? Ďakujem za odpísanie.
    Odpovedá lekár
    Dobrý večer, bezbolestná hematúria znamená krvácanie pozorované v moči, pričom človek nemá žiadne ťažkosti. Takéto krvácanie býva pri nádoroch v močových cestách. Vyžaduje ihneď vyšetrenie na urológii. S pozdravom, J. Kliment

NA VAŠE OTÁZKY ZODPOVIE:

Prof. MUDr. Ján Kliment, Csc.


Prednosta Urologickej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice v Martine, člen viacerých medzinárodných urologických  spoločností. Za profesora urológie bol inaugurovaný v roku 1997. Vo svojom odbore sa zvlášť zameriava na urologickú onkológiu, predovšetkým na problematiku diagnostiky a chirurgickej a medikamentóznej liečby karcinómu prostaty.

 

Odpovedáme iba cez poradňu, zaslaním otázky súhlasíte s jej zverejnením.